Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Strike bolgja!

Egy blog, ahol veled van az erő!

Archívum

Utolsó kommentek

Szerzők

Mélytengeri robotot tesztelt a NASA

2007.06.11. 23:34 | strike | Szólj hozzá!

Címkék: robot

Sikerrel tesztelte mélytengeri robotját a NASA Mexikóban. Ha a DEPTHX az antarktiszi próbát is kiállja, a jövőben a Jupiter holdját, az Europát veheti célba.

A DEPTHX (Deep Phreatic Thermal Explorer) névre keresztelt mélyvízi felderítő 335 méter mélyre merült a Mexikóban lévő Zacatón-víznyelőbe, hogy sikeresen feltérképezze annak belsejét. Amennyiben a további teszteken is beválik, a Jupiter holdján, az Europán vetik be, ahol a vízjégkéreg alatt folyékony vízóceán vagy jégkásaszerű latyaktenger található. Egyes űrkutatók annak a lehetőségét sem zárják ki, hogy ebben a víztömegben az élet valamilyen formája nagyobb eséllyel megtalálható, mint a Marson. A NASA éppen ezért több küldetést is tervez az Europához a közeljövőben, amelyek során megpróbálnának robotokat átjuttatni a jégkérgen és közvetlen módon vizsgálni az alatt lévő régiót. A tesztelésben ehhez első lépésként Mexikóban próbálták ki a DEPTHX-et, amelynek később még sarkvidéki feltételek között is bizonyítania kell.

A robotok új generációjához tartozó másfél tonnás DEPTHX képes önállóan mérlegelni és döntéseket hozni, így például határoz arról, hogy milyen anyagmintákat gyűjtsön be, hol ússzon és hogyan térjen haza. A NASA által közölt adatok szerint a robotot több mint 100 szenzorral és 36 számítógéppel szerelték fel. Akkumulátorai révén emberi segítség nélkül nyolc órán keresztül képes működni.

Forrás: EPA

A mostani kísérlet során a DEPTHX 318 méteres mélységben merült alá a Zacaton-víznyelő fenekére - ide búvárnak még nem sikerült eljutnia. A következő erőpróba jövőre lesz, a robotnak az Antarktiszon lévő Lake Bonney-ban kell alámerülnie, az ottani körülmények ugyanis valószínűleg nagyon hasonlóak a Jupiter holdján lévő körülményekhez - nyilatkozta a Die Welt Online-nak John Rummel, a NASA asztrobiológusa.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://strike.blog.hu/api/trackback/id/tr397062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása